‘Wij zijn Alzheimer’ winnaar BlogAwards SvJ

Op vrijdag 1 februari vonden de BlogAwards van de School voor Journalistiek plaats. Ruim 120 studenten, waaronder ik, begonnen tien weken geleden met het vak ‘Blog’ en startten hun eigen ‘dagboek op internet’. Elk van deze studenten liep tegen allerlei dingen aan. De één raakte in een twitter-conflict met Glennis Grace, de ander kokkerelde erop los voor een waar journalistiek kookblog.

Verschillen te over, maar een ding hebben bijna al deze studenten gemeen: Er werd verschrikkelijk hard gewerkt!
Op 1 februari was het voor velen welletjes geweest. De uitreiking van de BlogAwards vonden plaats. Uit elke klas werden drie studenten genomineerd. Twee door klasgenoten, en de derde door de leraar of lerares.
Hieruit kwamen er achttien blogs. Deze ‘genomineerden’ werden door een vakkundige jury beoordeeld. Er zouden drie winnaars uit naar voren komen.

Maar dit bleek nog lastig. Jurylid Frank Meeuwsen vertelde op de grote dag zelf dat de jury het niet eens was geweest, waardoor er twee 2e prijzen, en twee 3e prijzen uitgereikt werden. Met de eerste prijs erbij waren dus vijf winnaars in totaal.

Tijdens de uitreiking werden alle achttien blogs belicht. Iedere blogger kreeg het boek ‘Bloghelden’ van jurylid Frank Meeuwsen. Daarna werd de zogenoemde ‘longlist’ bekend gemaakt, die bestond uit negen, door de jury uitgekozen, studenten. Deze genomineerden onder de genomineerden werden één voor één naar voren geroepen. Enkele vragen werden gesteld, wetenswaardigheden werden opgehekeld. Ik kan me van dit deel alleen maar herinneren dat ik steeds zenuwachtiger werd. En dat was raar, want waarom was ik zo zenuwachtig als ik helemaal niet hoefde te winnen? Maar vooral: waarom werd de naam van mijn grote favoriet onder de blogs, ‘Wat Je Bent, Zeg Je Zelf’, niet genoemd?

Afijn, de uitreiking van de prijzen. Op de derde plaats eindigde ‘Semiverslaafd‘ van Bob Westland. De blogger van dit originele weblog ondervond zelf hoe het is om verslaafd te zijn, door zelf een verslaving te beleven. Ook ‘Casus Belli‘ van David Oranje kreeg een derde plaats, een blog over het Midden Oosten.

De tweede plaats was voor het blog ‘Onderaan‘ van Tom Franse, een blog over het leven van de onderste laag van de samenleving. Ook De Galante Hufter van Kay den Teuling kreeg een tweede plaats. Dit blog, dat gaat over ‘verhuftering’, heeft door het eerder genoemde conflict met Glennis Grace, de tv gehaald.

Op de eerste plaats eindigde ‘Wij zijn Alzheimer’. Ik denk niet dat ik dat moment snel zal vergeten. Een zaal vol joelende mensen voor m’n neus, een klappende jury. Hoewel ik het op dat moment allemaal heel leuk vond, besefte ik pas vele uren later hoe verschrikkelijk blij ik was. En toen ik het jurycommentaar op de blogs van juryleden teruglas, werd dit gevoel alleen maar versterkt. Dat jurycommentaar, ik kan er alleen maar heel erg blij mee zijn.

Mooie verhalen, heel persoonlijk en dichtbij. Ze haalt er de radio mee! Opvallend veel reacties waaruit blijkt dat ze mensen raakt. Dat is knap.’ en ‘Simpel, recht-toe-recht-aan maar wel erg persoonlijk, en toch relevant journalistiek. Knappe combinatie, mooi gedaan.’


“De winnaar greep de jury direct vast en liet niet meer los. Josselin Gordijn verhaalt in haar prachtige Wij zijn Alzheimer over haar vader die de ziekte heeft. Van interviews met familieleden tot en met een bezoek aan het Alzheimer Cafe. Josselin beschrijft het integer en met de liefde die ze voor haar vader heeft. Een zeer terechte winnaar volgens ons.”

Jurycommentaar

Jurycommentaar.                                                                                               Bron: Frank Meeuwsen

Bovenstaand fragment is afkomstig van het blog van Frank Meeuwsen. Het volledige stuk is hier te lezen. Ook docente Daan Westerink schreef over deze dag op haar blog. Compleet met foto’s en Social Media. Leuk om te lezen!
Lieve jury, bedankt!

Advertenties

4 thoughts on “‘Wij zijn Alzheimer’ winnaar BlogAwards SvJ

  1. Lieve Josselin, van harte gefeliciteerd met je eerste prijs. We zijn heel trots op je. Zo goed als jij het hele proces verwoord hebt! Fantastisch! in jouw blog heb je emotie en informatie prachtig verweven tot een zeer mooi breiwerk. We hopen wel dat je nog door gaat.
    Veel liefs, Tonie van Leeuwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s