Het ziekteverloop – de zeven stadia

‘Wat een hoerending hè, pa’, zeg ik, doelend op het niet werkende gasfornuis.
Mijn vader kijkt me aan, verbaasd. En dan lacht hij.
‘Wat een taalgebruik!’ Brengt hij uit, lachend.

Twee jaar geleden zou deze korte conversatie er heel anders hebben uit gezien. Mijn vader had mij op m’n kop gegeven, hebben gezegd dat zulk taalgebruik echt niet kon en hij zou me waarschijnlijk ‘dom’ hebben genoemd, of iets in die trant.
Maar nu kan hij er om lachen. Na al die jaren Alzheimer, is er van de werkelijke man die mijn vader ooit was, weinig over.

alzheimer hersenen

Alzheimer heb je niet in één keer, het sluipt erin. Er gaan jaren overheen voor je zover bent dat je werkelijk door de ziekte bent overgenomen.

Meestal wordt er uitgegaan van zeven stadia die een Alzheimerpatiënt doorloopt voor het einde in zicht is. Immers, de betreffende hersenen kunnen niet van de een op de andere dag een compleet andere vorm aannemen. Er kan ook uitgegaan worden van drie stadia, al wordt dit als minder nauwkeurig gezien.

Deze verschillende stadia zien er als volgt uit:

Stadium 1
Dit is het vroegste stadium. Een (aankomende) Alzheimerpatiënt functioneert nog prima en zal niet te onderscheiden zijn van een gewone gezonde volwassene. Er zijn nog geen symptomen te bespeuren.

Stadium 2
In dit stadium zullen hele lichte geheugenproblemen optreden, zoals het vergeten waar de sleutels neergelegd zijn, of welke dag het is. Dit zal nog niet getypeerd worden als een probleem. Ook in dit stadium is nog niet vast te stellen dat deze kleine veranderingen duiden op Alzheimer.

Stadium 3
Inmiddels merken familie en vrienden van de persoon met Alzheimer veranderingen op. Dit  kan zijn aan het gedrag, of aan de manier van communiceren. Voorbeelden zijn problemen met het herinneren van namen en woorden, objecten op de verkeerde plek terug zetten, verslechtering van het kortetermijngeheugen en moeite met organiseren en plannen. Bij medisch onderzoek is er een kans op het vaststellen van een vroeg stadium van Alzheimer.

Stadium 4
De persoon met Alzheimer ervaart een sterke achteruitgang van het korte termijn geheugen. Daarnaast zullen details worden vergeten, zoals bijvoorbeeld de haarkleur van een persoon.
Rekenopgaves zullen als moeilijk worden ervaren. Een oefening die vaak als test dient, is het telkens aftrekken van negen, beginnend bij honderd. Voor een Alzheimerpatiënt een zeer moeilijke opgave.
De persoon heeft meer behoefte aan alleen zijn en kan wat humeurig zijn.

Stadium 5
In dit stadium zal de Alzheimerpatiënt meer hulp nodig hebben met simpele dingen. Er gaan gaten vallen in het geheugen, waardoor een patiënt delen van dag kwijt raakt. Vaak begint de persoon met Alzheimer te vergeten waar en waarom hij of zij ergens is. Ook zal de patiënt het besef van tijd kwijtraken.

Stadium 6
Het zwaarste stadium voor de mantelzorgers breekt aan. De Alzheimerpatiënt ondergaat vaak een karakterverandering en heeft hulp nodig bij bijna alles. De patiënt zal zich niet meer geheel bewust zijn van omgeving en gebeurtenissen. Andere symptomen zijn rusteloosheid, zindelijkheidsproblemen en problemen met het herkennen van personen.

Stadium 7
In het laatste stadium van de ziekte heeft een Alzheimerpatiënt 24-uurs zorg nodig. De persoon zal geheel afgesloten van zijn of haar omgeving leven.

 

Hoewel ik veel dingen herken in deze beschrijving, is het wel duidelijk dat de ziekte op elke persoon een andere invloed heeft. Mijn vader heeft namelijk bij alles hulp nodig (zie stadium 6), maar is tot op zekere hoogte nog heel erg ‘bij’. Hij maakt mee hoe hij achteruit gaat, wordt geconfronteerd met het feit dat hij dingen niet meer kan. Hij ziet het zelf.

Hoe dat is? Ik ga er over schrijven. Althans, ik ga het proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s